Cykeluthyrning & aktiviteter
i Sommar-Sälen

SOMMAR I SÄLEN

Mountainbike, Pack-Rafts & Äventyrstaxi

Under sommaren och hösten hittar ni oss i Rörbäcksnäs i Sälen.
Här finns vår cykeluthyrning där vi hyr ut mountainbikes, men även erbjuder Packrafts och Äventyrstaxi.

Uthyrningen har öppnat för säsongen och ni når oss på bokning@moreactivities.se eller 0280-200 80. För att se tillgänglighet samt boka dina upplevelser, tryck bara på BOKA NU nedan.

Välkomna!

VINTER I SÄLEN

Skotersafari & skoteruthyrning

I Sälenfjällen hittar du oss på två ställen, Hundfjället och Stöten.

Bara 5 minuter från Hundfjället ligger vårt skotercenter där du kan följa med på guidade turer på våra privata skoterleder- en upplevelse utöver det vanliga!
Mitt i backen i Stöten ligger vårt andra aktivitetscenter där vi erbjuder guidade turer samt uthyrning för den som önskar köra på egen hand.
Sälenfjällen erbjuder 40 mil skoterleder så här finns alla möjligheter till ett fantastisk äventyr!

Vi strävar efter att all vår personal ska genomgå branschorganisationens snöskoterguideutbildning och på så sätt vara diplomerade skoterguider.
Allt för att ge er som kunder den bästa möjliga upplevelsen!

FAQ SNÖSKOTER

Våra snöskotrar:

Adventure LX 600 ACE är en oförtröttlig partner i det underbara vinterlandskapet. Det är en skoter med mångsidiga prestanda, vilket gör alla turer till en härlig upplevelse.

Lynx 600 Ace Adventure
Motor Rotax 600 ACE (iTC)
Tvåsitsig
Eluppvärmda handtag
Bekväm touring-skoter

Vilken utrustning finns att låna?

Det finns overall, kängor och hjälm att låna för de som önskar. Minsta storleken är vuxen storlek XS (53-54 cm) och största storleken XL (61-62 cm). Skidhjälm är inte tillåtet som hjälm, med undantag för barn i åldern 0-6 år.

Vem får hyra en skoter?

För att få hyra en skoter på egen hand måste föraren ha förarbevis för snöskoter alternativt B-körkort eller traktorkort utfärdat innan 01/01/2000. Har man inte något av detta går det bra att följa med på våra guidade turer istället! Under nästa flik kan du läsa mer om vad som gäller då.

Som utländsk förare (inom EES*) har du rätt att köra snöskoter i Sverige om du har rätten i ditt hemland. Om du inte kan bevisa detta eller om du kommer från ett land utanför EES måste du ha ett svenskt förarbevis, eller välja att följa med på en guidad tur istället. *EES-länder är medlemsländerna i EU, samt Norge, Island och Liechtenstein.

För norska förare gäller följande: från 1/7/2006 ska man ha ett körkort i klass S för att få köra snöskoter. Minsta ålder är 16 år, men till dess att man fyller 18 år får man bara köra klass 1-snöskoter (en snöskoter där förhållandet mellan motoreffekt och vikt är högst 0,20 kW/kg). Våra skotrar klassas som klass 1. De som har körkort i klasserna A, A1, B, S och T som är utfärdat innan 1/7/2006 får köra snöskoter.

För finska förare krävs att man har körkort i minst klass T för att få hyra våra snöskotrar.

Vem får köra på en guidad tur?

För att få köra snöskoter på en guidad tur med utbildad skoterguide krävs endast ett körkort för bil. Även svenskt A-körkort, traktorkörkort, AM-körkort (moped klass 1) eller förarbevis för snöskoter är giltigt för att få köra skoter.

Hyra själv eller guidad tur?
Om du aldrig har kört snöskoter rekommenderar vi att man följer med oss på en guidad tur. Det finns givetvis risker om du hyr en skoter och inte är van att vistas i fjällmiljö. Man kan snabbt överraskas av dåligt väder eller köra fast med skotern.
Barn och snöskoter:

Barn får en fantastisk upplevelse genom att följa med ut i naturen på en snöskoter! Om ett barn ska åka med på snöskotern måste barnet vara tillräckligt stort för att kunna hålla i sig själv i handtagen i sidorna bakom föraren, alternativt runt midjan på den som kör. Man får INTE sitta framför den som kör. En snöskoter är registrerad för 2 personer, det är absolut förbjudet att sitta fler. Vi har pulkor att hyra ut där både barn och vuxna på ett tryggt sätt kan åka med, läs mer om dessa nedan.

Pulka till snöskotern:

För de mindre barnen som inte kan sitta bakom en vuxen och hålla i sig finns möjligheten att åka med i en pulka. För små barn (ca 0-4 år) rekommenderar vi att en vuxen åker tillsammans med i barnet pulkan. Pulkan dras efter snöskoten och går bra att ha med på både guidad tur eller om man hyrt skoter själv. Pulkan är lämplig för exempelvis små 2 barn och 1 vuxen eller 1 barn och 1 vuxen. Helst ser vi att barn som åker med i pulkan är max 7 år förutsatt att man då kan sitta bakom skoterföraren. Sittunderlag finns i pulkorna men vi rekommenderar att man tar med en varm filt. Pulkorna är täckta med kapell med fönster. Kontakta oss för mer information.

Ställer ni in om vädret är dåligt?

Vi anpassar våra turer till det väder som råder och behöver sällan ställa in en tur. Har vi en dag av nederbörd, blåst eller dålig sikt söker vi oss till de leder som går genom skyddande terräng. Vi har många olika alternativ för våra rutter och kan enkelt välja en väg som är trygg och anpassad för omständigheterna. 

Skoter och alkohol...

…är inte något som hör ihop. Att köra snöskoter påverkad av alkohol eller droger är straffbart, samma regler gäller som för bilkörning. Vi har rätten att avvisa en person som vi misstänker är påverkad.

Karta till Stöten

Karta till Hundfjället