Skoter i Sälen

Åk med på en skotersafari som går på våra helt egna leder eller över Närfjällets vidder.

skotersafari & skoteruthyrning i SÄlen

I Sälenfjällen hittar du oss på två ställen, Hundfjället och Stöten. Bara 5 minuter från Hundfjället ligger vårt skotercenter där du kan följa med på guidade turer på våra privata skoterleder, en upplevelse utöver det vanliga. Mitt i backen i Stöten ligger vårt andra aktivitetscenter där vi erbjuder både guidade turer och uthyrning för den som önskar köra på egen hand. Sälenfjällen erbjuder 40 mil skoterleder så här finns alla möjligheter till en fantastisk upplevelse.

Skotersafari i Stöten

Granfjällsturen / Stöten

Granfjällsturen är vår upplevelse där man kommer upp på orörda vidder. Här uppe på kalfjället ligger ett naturreservat med utsikt över fjällen, en naturupplevelse utöver det vanliga.  Om vädret visar sig från sin sämsta sida har vi alternativa vägar genom skog och över myrar, allt för att få en så trygg upplevelse som möjligt.

Halvdagstur / Stöten

Sälenfjällen erbjuder många mil mycket väl preparerade skoterleder i varierad terräng. Det här är turen för dig som vill uppleva lite mer. Med ett brett utbud av skoterleder kan vi välja den bästa vägen för det väder som råder, allt från mäktiga kalfjäll till mysiga trollskogar längs fjällsidorna. Det här är en tur som vi rekommenderar för den som har kört snöskoter tidigare. 

Heldagstur / Stöten

Om du har kört snöskoter tidigare och önskar boka ett äventyr utöver det vanliga är det här turen för dig. Under en heldag får man uppleva stor variation av skoterleder och natur. Med en erfaren guide utforskar vi de bästa ställena och längs vägen stannar vi och det finns möjlighet att äta lunch för den som önskar. Vill du ta med något eget att äta, packa ryggsäcken så kan du sitta i snödrivan och njuta av din medhavda matsäck. 


Skoteruthyrning i Stöten

Skoteruthyrning / Stöten

Vi erbjuder uthyrning av skoter i Stöten för den som önskar köra på egen hand utan guide. För att få köra skoter på egen hand gäller specifika regler, viktigt att du tar del av det under frågor och svar innan du bokar. Vi kräver även att du har tidigare vana av att köra snöskoter för att få hyra av oss, samt att du köper en ledkarta eller tar med en egen för din säkerhet ute på fjället. 

Viktig information för dig som vill hyra en egen skoter

  • Du måste har erfarenhet att framföra skoter.
  • En ledkarta är ett krav, vi har till försäljning i receptionen
  • Särskilda körkortsregler gäller se FAQ


Skotersafari i Hundfjället

Norgeturen / Hundfjället

Bara 5 minuter från Hundfjället får du följa med på en guidad tur på våra privata skoterleder. Genom en varierad terräng tar vi oss fram och turen går ända fram till den norska gränsen. Där kan den som vill gå den sista biten in i Norge då man inte får köra längre med en snöskoter. 
På vägen tillbaka stannar vi vid vår lägerplats där man kan köra fritt på en stor myr, eller ta en fika vid lägerplatsen om man önskar. Det går alldeles utmärkt att ta med egen fika. 

Vildmarksturen / Hundfjället

Bara 5 minuter från Hundfjället erbjuder vi något så unikt som privata skoterleder. Under Vildmarksturen tar vi oss fram längs våra leder som slingrar sig genom skogen och över åsar, en plats för både älgar och andra djur. Målet är vår lägerplats vid en stor myr, här finns även möjlighet till friåkning för den som önskar. Ta gärna med egen fika. 

Familjeturen / Hundfjället

Upplevelsen för barnfamiljerna är vår Familjetur. På våra privata skoterleder bara 5 minuter från Hundfjället tar vi oss fram genom skog och över åsar mot turens mål, vår lägerplats. Väl framme tänder vi elden, grillar korv och bjuder på varm saft eller kaffe. Här kan även de som kör skoter köra fritt på den stora myren. Barn åker med på skotern eller i en pulka/kälke, vuxna får köra skoter bara man har ett B-körkort. Barn över 130 cm kan åka med bakom föraren på en skoter, annars får man plats i en pulka eller kälke. Vi anpassar antalet platser för barn för varje tur. 

FAQ

Vilken utrustning finns att låna

Det finns overall, kängor, handskar och hjälm att låna för de som önskar. Minsta storleken är vuxen/small. Skidhjälm är inte tillåtet för vuxna, däremot får barn använda skidhjälm.

Vem får köra på en skotersafari
För att köra snöskoter på en guidad tur, krävs något av följande A körkort, B körkort , traktorkörkort, AM körkort (moped klass1) eller förarbevis för snöskoter.
Pulka till snöskotern
För de mindre barnen som inte kan sitta bakom en vuxen och hålla i sig finns möjligheten att åka med i en pulka. För mindre barn rekommenderar vi att en vuxen åker med i pulkan. Antingen drar man den efter den skoter man hyr på egen hand eller safari, eller så tar guiden efter sin skoter. Kontakta oss för mer information.
Vem får hyra en skoter
Vem får hyra skoter och köra på egen hand? Föraren måste ha B-körkort eller traktorkort utfärdat innan 2000-01-01 eller förarbevis för snöskoter. Har du ett körkort utfärdat efter 2000-01-01 går det utmärkt att åka med på våra guidade turer. Som utländsk förare (inom EES*) har du rätt att köra snöskoter i Sverige om du har rätten i ditt hemland. Om du inte kan visa det eller om du kommer från ett land utom EES är den enda möjligheten att ingå i en guidad grupp inom turistnäringen eller att du har ett svenskt förarbevis. *EES-länder är medlemsländerna i EU, samt Norge, Island och Liechtenstein. För Norska förare gäller följande: Från 1/7 2006 ska man ha ett körkort i klass S för att få köra snöskoter. Minsta ålder är 16 år, men till dess att man fyller 18 år får man bara köra klass 1-snöskoter (en snöskoter där förhållandet mellan motoreffekt och vikt är högst 0,20 kW/kg). De som har körkort i klasserna A, A1, B, S och T som är från före 1/7 2006 får fortsätta att köra snöskoter. För Finländska förare gäller följande: En person som fyllt 15 år får köra snöskoter i terräng. Föraren måste inneha ett körkort i minst klass T på officiella snöskoterleder, vid körning på väg eller när en väg korsas.
Ställer ni in om vädret är dåligt
Våra skoterleder går i skyddad terräng på våra privata leder. Därför kan vi enkelt välja en väg som är trygg och anpassad för det väder som råder.
Hyra eller guidad tur
Om du aldrig har kört snöskoter rekommenderar vi att man följer med oss på en guidad tur. Det finns givetvis risker om du hyr en skoter och inte är van att vistas i fjällmiljö. Man kan snabbt överraskas av dåligt väder eller köra fast med skotern.
Skoter och alkohol
Det är inte något som hör ihop. Att köra snöskoter påverkad av alkohol eller droger är straffbart, samma regler gäller som för bilkörning. Vi har rätten att avvisa en person som vi misstänker är påverkad.
Barn och snöskoter
Barn får en fantastisk upplevelse genom att följa med ut i naturen på en snöskoter. Om ett barn ska åka med på skotern måste man vara tillräckligt stor att hålla i sig själv i handtagen alternativt runt midjan på den som kör. Man får INTE sitta framför den som kör. En snöskoter är registrerad för 2 personer, det är absolut förbjudet att sitta fler. Vi har även pulkor att hyra ut där både barn och vuxna kan sitta och på ett tryggt sätt åka med.

Härliga minnen  🙂

Karta till Stöten

Skoter center

Karta till Hundfjället

Skoter center