Sälsafari i Stockholms skärgård

Följ med oss på sälsafari längst ut i Stockholms vackra skärgård där havet möter horisonten! Våra erfarna gudider tar med er till kobbarna i den yttre skärgården där chansen att få se sälar och havsörn i sin naturliga miljö är väldigt stor. En sälsafari är något du sent kommer att glömma!

Innan vi vänder in mot land så avnjuter vi vår medhavda fikakorg på en passande kobbe. Självklart kan vi servera något annat än fikakorgen efter era önskemål.

Av Sveriges tre sälarter är gråsälen den största. Hanen kan bli som mest
3 meter lång och väga upp till drygt 300 kg. Honan blir något mindre,
cirka 2 meter lång och väger upp till 200 kg. Till färgen är hanen mörkgrå, brun eller svart med ljusa fläckar, ibland flammig. Honor och ungdjur är ljusgrå med mörka fläckar, oftast med en ljusare undersida.

Gråsälen finns framför allt i Östersjön. Längs västkusten finns endast enstaka djur. Gråsälen föder sina ungar mellan februari och mars, då gärna på packisbälten. Vid brist på is väljer sälarna kobbar och skär längst ut vid havsbandet. Kutarna föds med en lång, tjock ullig päls som de fäller mellan 2-4 veckor efter födseln. Ungen diar i cirka tre veckor, under den tiden ökar den i vikt med omkring 30-40 kg. Honan däremot, som inte hinner äta under denna period, minskar i vikt med cirka 60-70 kg. Efter digivningsperioden och en ungefär en månads fasta så lämnar honan kuten, den får då klara sig själv och lära sig att jaga sin egen föda.

Gråsälen äter all slags fisk men strömming dominerar i alla åldersgrupper. Skarpsill, sik och flundror är ochså vanliga arter på menyn. En gråsäl kan bli upp till 35-40 år och honan blir oftast äldre än hanen.